Jeg lærer stadig nytt når jeg har pasienter i afasibehandling.
Historieintersserte gir meg utfordringer til å finne inspirasjon på nettet, til glede for både vedkommende og meg selv.
Denne gangen gjelder det bergflagg:
Valdres er bergflaggenes dal.
Jeg har funnet følgende ved Googling på internett:
I alt finnes 5 bergflagg. Ett av disse befinner seg i Vang, nærmere bestemt i Høre. Dette flagget ble malt i 1968 da Noregs Ungdomslag arrangerte sommerstevne i Valdres.
De andre fire er:
• i Øystre Slidre-fjella. Dette ble malt i 1930-årene.
• i fjellveggen rett opp for Midtre Hegge Skule. Dette ble malt i 1972 etter folkeavstemninga om EF.
• i fjellveggen opp for Leira. Dette ble malt i 1905 i forbindelse med at Norge gikk ut av unionen med Sverige
• i fjellveggen rett opp for Høljarast Bensin. Flagget ble malt i forbindelse med et dobbelbryllup i bygda i 1887.
http://www.valdres.com/Reiseliv/Aktiviteter/Vandring/Bergflaggturer.aspx
Å male norske flagg på fjellsider er et Valdres-fenomen. Det finnes ikke mange andre bergflagg enn de vi kjenner til fra Valdres. Her har vi fem forskjellige bergflagg, og noen stammer helt tilbake til 1897.
Bergflagget på Leira
Bergflagget i Nord Aurdal kommune ble malt i Leira, og man kan se flagget tydelig fra Leira sentrum.
Bergflagget i Leira ble malt i 1905, og avdukket 17.mai samme år.
Det er veldig lett å komme seg opp til bergflagget i Leira, du kan for eksempel kjøre fra Leira sentrum og opp mot Leirin, flyplassen.
Fra veikanten står det et turskilt, prøv å parker i det området. Hvis ikke, kan du gå fra Leira sentrum, det tar ca 20 minutter derifra og opp til turskiltet.
Fra turskiltet går du videre opp mot toppen, fotturen er ikke så lang, men det er en bratt stigning opp til berget. Når du kommer opp til toppen har du en faktastisk utsikt over Leira.
Bergflagget i Sørre Trollåsen, Øystre Slidre
Det finnes to bergflagg i Øystre Slidre, og en av dem er malt i Sørre Trollåsen. Flagget er malt i fjellsiden på Klokkeberget i Sørre Trollåsen. Det ble malt i protest mot den tyske okkupasjonen under krigen i 1942.
For å komme seg fram til bergflagget i Sørre Trollåsen kjører du til Vangsjøen Høyfjellstue, derifra kan du gå videre innover mot Sørre Trollåsen. Før du kommer til Moane, ta av til høyre mot en traktorvei, følg traktorveien inn mot Saursbekk og videre inn til Langtjednet.
Bergflagget i Skammestein
Det andre flagget som er i Øystre Slidre ble malt på fjellsida i Skammestein, ca 10 km sør for Beitostølen.
Bergflagget ble malt som et klart nei til EF, 26. september 1972.
mer her : http://www.beitostolen.com/wshowb.aspx?a=5330
Bergflagget i HøreBergflagget i Etnedal
Dette er landets eldste bergflagg. Ideen til flagget kom fra en engelsk dame. Det ble malt første gang natt til 8.juli 1897.
Dagen før var det dobbeltbryllup i Øystuen i Sør-Etnedal. Brudeparene var som en tilfeldighet, søskenbarn - bytte i dobbel forstand. Det ene brudeparet var:
Aslak Øystuen og Dorthe Berg, datter av Svein Berg som den gang eide Tonsåsen (Gravadalen).Det andre brudeparet var: Gudbrand Klevgård og Anne Marie Syversdatter Espelien.De som malte flagget denne natt var: Carl A. Lind, Østen Lundstein og Ole Trondhjem.
De var oppmerksomme på den fare de utsatte seg for, på grunn av at det var unionstid med Sverige. Likevel hadde de tatt på seg hvite skjorter for at folk i bryllupsgården skulle se dem. Bryllupsfeiringen foregikk i en stor løvsal som var satt opp for anledningen, men som senere om sommeren ble brukt til festlige lag. Først etter unionsoppløsningen i 1905 ga flaggmalerne seg til kjenne og sa at flagget var ment som en hyllest til de to brudeparene.Senere malte Østen Lundstein og Erik Trondhjem opp igjen flagget (Østen hadde butikk i Molde, der som nedkjørselen til campingplassen er nå).
Under Randsfjordskonflikten i 1930-åra ble flagget malt helt rødt av Martin Liahaugen, Kristian Liahaugen og Arne Saglien. Senere malte Erik Myhre fra Aurdal og Halvdan Trondhjem flagget i riktige farger.
Under krigen ble flagget beskutt av tyskerne uten at det gjorde noen skade. Etter krigen ble flagget malt igjen, denne gang av Trond Broner og Kristian Madslangrud.
I 1963 malte Cato Lahlum og Jan Wollan (fra Gjøvik) sammen med Ole J. Nysveen flagget på nytt. Ca. 20 år (1985) senere malte de samme personene og Knut Ola Bjørklund det opp igjen i samarbeid med kulturkontoret i Etnedal.
Den 9.august 1997 var det 100 års-jubileum og rekonstruksjon av dobbeltbryllupet. Flagget ble malt på nytt av Jan Wollan, Kurt Thomas Kompelien, Anders Nermoen og varaordfører Torgunn Thon Hagaseth med assistanse fra Land fjellsportsgruppe.
Det ble den 10.august arrangert turmars til toppen av berget der det ble holdt en friluftsgudstjeneste med ca. 70 personer tilstede i strålende sommervær. NRK Oppland var her og gjorde opptak og noe ble senere vist på ØST-nytt.
Minneskrift om historien til flagget og egen flaggpin er til salgs på campingen.
Les mer her: http://www.etna.no/norsk/bergflagg.htm