Sider

søndag 22. februar 2009

Fastelaven


Fastelavensris

Siden det er fastelavenssøndag i dag - som jo er innledning til påske og faste (er nok ikke så mange som faster lenger da)


Men vet dere hvordan fastelavensris oppstod ? Det var i hedensk tid et ledd i å øke "barneproduksjonen", damene ble "rist" med fastelavensriset - det skulle øke lyst og produksjon.

N.K.S. samler hvert år inn ca seks til sju millioner kroner gjennom salg av fastelavnsris. Pengene går til gode tiltak i lokalmiljøet. Pengene går også til N.K.S. sine landsdekkende tiltak, som forskning på kvinners helse, omsorgsberedskap, integrering eller store dager for barn som har det vanskelig.
http://www.sanitetskvinnene.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=1348


Fastelavn kommer av det middelnedertyske ordet vastel-avent, og ble tidligere brukt om aftenen før fasten. Fasten ble innledet askeonsdag som er onsdagen syv uker før påskedag.
Senere ble søndagen fleskesøndag eller fastelavnssøndag, mandagen blåmandag eller også fleskemandag og tirsdagen hvitetirsdag eller fetetirsdag inkludert i fastelavn.
Enda senere ble fastelavn en hel uke lang.


Fastelavnssøndag faller på søndag 22. februar i 2009, og på søndag 14. februar i 2010.
Fastelavn er altså alt annet enn fastetiden, men er tidsmessig tilknyttet den. Den minner folk antitetisk om den kommende fastetid.


Hedenske skikker
Flere hedenske skikker ble inkludert i fastelavnsfeiringen. Disse skikkene henspiller på overgangen fra vinter til vår. Best bevart er fastelavnsriset, som ble brukt som en fruktbarhetsvekker. Det var dermed jorden foran plogen, trær, dyr og familiens kvinner som fikk seg en runde med riset.
Andre skikker var utkledningsleker, våpenkamper, brenning av rituelle bål, og det noe sære med å spenne nakne jomfruer foran plogen.
Hentet fra http://no.wikipedia.org/wiki/Fastelavn

2 kommentarer:

Kari-Anne&Heidi sa...

Se der, så lærte vi litt i dag også ;o)

Har allerede feiret med en bolle og kaffe :o) Men fastelavnris har jeg ikke.

lilleba sa...

Ikke jeg heller i år.. :)
Og kaffe og boller ble det på Toten Gjestegård, men det blir nok et annet blogginnlegg :D