Sider

tirsdag 18. februar 2014

Så sant, så sant !

Man finner mange gullkorn på facebook, og denne må jeg dele med dere..
Den er tatt HERFRA

Livets valg
Hele livet består av valg. Hver dag velger du hvordan dagen skal bli – en negativ dag (stå opp med det gale benet f.eks) – en dag full av nedturer og dårlig humør. En vanlig dag uten spesielle høydepunkter eller nedturer. Eller en positiv dag fylt av mye glede og godt humør.
Jeg har ikke noe valg, kan jeg si. Det er omstendighetene som styrer livet mitt – det som skjer det skjer og så videre. Til en viss grad er det jo det, men jeg kan velg hvordan jeg vil takle hendelsene. Jeg har lært meg en teknikk som gjør mange vonde hendelser blir mindre vonde. Jeg spør meg selv om hva jeg kan lære av hendelsen. Jeg tror vi er her på jorden for å lære og at alt har en mening. Med den innstillingen blir de fleste hendelser egentlig positive. Når det virkelig blir ille kan jeg trøste meg med at: Dette blir en fin historie å fortelle barnebarna.
Jeg har lyst til å gjengi en ganske kjent historie. Har du hørt den, skader det ikke å høre den en gang til. Den gjorde sterkt inntrykk på meg første gang jeg hørte den:
En klok gammel Cherokee-indianer lærte sine barnebarn om livet.
Og han sa til dem: ”Jeg har en stor kamp inne i meg selv. Det er en kamp mellom to ulver.
Den ene ulven står for frykten, sinne, misunnelse, sjalusi, sorg, anger, grådighet, arroganse, selvmedlidenhet, skyld, avsky, mindreverdighet, løgner, stolthet og overlegenhet.
Den andre ulven står for gleden, fred, kjærlighet, håp, deling, godhet, ydmykhet, snillhet, vennskap, empati, generøsitet, sannhet, medlidenhet og tro.
Den samme kampen som skjer i meg selv, skjer i deg også, og i alle andre mennesker.”
Barna tenkte over dette for en liten stund, og spurte deretter sin bestefar: ”Hvilken ulv vil vinne?”
Og den gamle kloke mannen svarte: ”Den som jeg mater.”
Jeg må innrømme at jeg i store deler av livet har matet ulven som står for frykt, sinne og misunnelse. Det har gitt meg mange stunder med nedtrykthet og hindret meg i å utfolde meg og ta kontakt med mennesker. Frykten for å bli avvist har styrt mye av livet mitt.
Frykten er en lumsk fiende som fremstår i mange drakter og former. Det finnes navnløs frykt, fobier av mange slag og ren kald redsel. Men til daglig gjør frykten oss til passive mennesker som liker oss aller best innenfor den ”komfortable sonen”. Her slipper vi å stikke nesen frem – utsette oss for kritikk og utfordringer. Men er det spennende der inne? Mange går gjennom livet uten å bevege seg uten for denne behagelige sonen. Det er greit for meg. Men velger du å bevege deg litt utenfor – forsøke noe nytt, lære deg å spille noe, delta i en teatergruppe eller begynne i kor, lære deg å fotografere, male eller tegne. Da vil du merke at du får mer energi.
Det er ditt valg. Jeg trives også beste i den komfortable sonen. Men når jeg stikker nesen utenfor – ved for eksempel å sende denne artiklen ut på facebook – føler jeg at jeg lever. Jeg kan få positive eller negative reaksjoner – uansett – så har jeg beveget meg et bitte lite stykke fremover i livet. Jeg har tatt et valg.
Ha en herlig dag, kjære venner. Velg klokt i dag – og ikke glem å smile.
Ingen kommentarer: