Sider

lørdag 14. januar 2012

I går var fredag 13.

Hørte på radioen da jeg kjørte i går:  Det vil alltid være minst én og maksimalt tre fredag den 13. i hvert år. Dersom en måned begynner på en søndag, kommer den 13. til å være en fredag. I vesteuropeiske og særlig engelskspråklige land blir dagen knyttet til uhell, eller ulykker.
Fredagen lenge vært sett på som en uheldig dag fordi Jesus døde på en fredag. Langfredag har vært sett på som en spesielt uheldig dag. Tallet 13 har vært oppfattet som et uheldig tall i mange kulturer fordi det er et usymetrisk oddetall. Av de forklaringene som er knyttet til fredag den 13. kan nevnes at kong Filip IV av Frankrike beordret arrestasjon av alle tempelridderne i landet fredag 13. oktober 1307. Dette er påstått å være opphavet til myten om fredag den 13. En annen forklaring er at fenomenet henger sammen med at Judas Iskariot var den trettende ved bordet under Jesu siste påskemåltid.

På radioen i går ble det også sagt at statistisk sett er fredag den 13. den dagen det er færrest ulykker her i landet. Folk er kanskje bevisst på denne datoen og tar det kanskje mer med ro :)
I år får vi oppleve den hele tre ganger. Den kommer nemlig også i april og juli.

Tallet 13 har også alene en "farlig" klang: I Tornerose blir kun 12 av 13 feer invitert til bords fordi kongen kun har 12 gulltallerkener. Det kastes en forbannelse over Tornerose, som må sove i 100 år.
Mange har prøvd å unngå tallet 13. Enkelte hoteller og andre bygninger har ikke 13. etasje. Noen sykehus har ikke operasjonstue nummer 13 og enkelte lufthavner har ikke gate nummer 13. På fly kan man oppleve at det er umulig å få setenummer 13.

Uansett hvordan gårdagen gikk..  Her gikk det heldigvis bra ! Men vi har jo 2 igjen dette året ....... ;)

Ha en super helg, alle sammen !
Klem fra

3 kommentarer:

leikski sa...

Så vakkert et bilde, herlige vindu!

Tina sa...

Beklager: Det er meg, har en skiblogg også skjønner du... Så var hvist innom leikski og var pålogget der....

Hoho Godt nytt år til deg også, håper du får et nytt fint år!

lilleba sa...

Bare hyggelig det, leikski og Tina :) Flott med skibloggen din :)