Sider

torsdag 12. mars 2009

Tannlegens venteværelse


min tannleges venteværelse

I skrekkblandet glede over en ny tannlege etter de første besøk der, gjorde at jeg på nytt oppsøkte han i forrige uke, da jeg fikk dommen i høst om at jeg måtte få ny krone på en jeksel når den gamle fyllingen ikke holdt lenger.Det er noen år siden min faste tannlege ble borte, etter sykdom, og jeg måtte bare se til å finne meg en ny.Det var ikke enkelt.Kresen som jeg var ( etter å ha hatt Verdens Beste ! tannlege ), spurte jeg alle jeg kjente.Valget falt altså på en ny tannlege, som etter 3 - 4 besøk faktisk kan ( kanskje ) måle seg med min "gamle", både med hensyn til å Ta hensyn, og han er også netthendt, uten å være hardhendt !!Forrige uke var jeg der for å forberede ny krone, og i dag kom underverket på plass. Dyrt ? JA! men verdt hver eneste "krone"!

Hvis mye av den opprinnelige tannen er borte som følge av store hull, frakturer eller store, gamle fyllinger, kan det være vanskelig å oppnå god funksjon, holdbarhet og estetikk med en plastfylling.Tannen bør da ha en krone. Gamle fyllinger i tannen fjernes, og en sliper og former til den gjenværende delen av tannen.Deretter tas det et avtrykk med en silikonmasse som sendes til en tanntekniker. Her støpes og modelleres en ny tann i porselen. Den nye tannen limes som en hette rundt resten av den opprinnelige tannen. Man oppnår da en tann som både ser ut som og føles som en ny tann.
Sterkt skadede tenner som forklart ovenfor, kan bevares med en tannkrone.Materialene som brukes i framstillingen av en krone er følgende; metall (oftest en gull-legering, men også andre metaller), keram ("porselen"), porselen brent over metall, eller med plast.I senere tid har man begynt å lage kroner av ren Zirkonium. Dette er et materiale som er estetisk suverent sammenlignet med andre materialer. Den besitter også egenskaper som gjør at tannkjøttet tilvenner seg kronen mye fortere enn hva tilfellet er med andre materialer. Dette fører til at helningsprosessen blir kortere, og følgelig at infeksjonsfaren går betraktelig ned.
Kroner av Zirkonium kan også sammenlignes med metallkroner i styrke, mens de også er mer naturtro enn porselenskroner brent over metall.Etter tilsliping og avtrykk, må tannen beskyttes med en midlertidig krone. Før kronen sementeres, kontrollerer tannlegen at den passer på den tilslipte tannen, at den er i riktig kontakt med nabotennene, at den passer i bittet og at utseendet og farge er tilfredsstillende.
Når kronen sitter perfekt, kan den settes fast på tannen ved hjelp av en tynn sement. En nyere teknikk er å lime fast kronen med en plastsement etter en viss etsing av overflaten.


Her skal du få dagens "Krone-(is) historie" om en som fant "krone" i Kroneisen !


Forbannet over å ha funnet en tannkrone i iskremen, kontaktet tannlegen butikken, isprodusenten og media.Desserten fikk en brå slutt da en tidligere tannlege fra Follo fant en tannkrone i iskremen. Han tente på alle plugger og kontaktet butikken, isprodusenten og media. Først da alarmen hadde gått hos Diplom-Is fant tannlegen ut hvordan det hele hang sammen. Les resten her: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article1254526.eceMin søster sier at det har sine fordeler å bli gammel, en får jo så fine tenner etter hvert ! :)

2 kommentarer:

Kari-Anne&Heidi sa...

Gratulerer med ny tann! :D

Jeg likte det gull-kornet på slutten der. Mye sannhet der, hehe ;O)

Edna sa...

Godt det finnes så mange muligheter til å få fikset på tennene sine. Det har sin pris, men heller det enn å ha masse vondt.