Sider

onsdag 1. april 2009

Kjernesunn familie på TV2

Foto: kernesundfamilie.dk

Denne uken var det et innslag på frokost TV om endring av kosthold, og hvordan det hadde påvirket hele familien positivt. Jeg syntes det var et interessant innslag, og har googlet litt for å finne mer om emnet.

Ekteparet   som ble intervjuet, har skrevet en bok, som er blitt bestselger i Danmark.

Se spesielt TV interviuet..

Her fant jeg en artikkel: ( En artikkel til lenger ned )..

Kjernesunn familie skaper vill debatt i Danmark

Danske Ninka-Bernadette (36) og Morten Mauritson (32) har gitt ut en bok, Kernesund familie. Sådan!, som har blitt kjempepopulær, men som samtidig har skapt vill debatt i Danmark. Så alvorlig syns myndighetene at populariteten til denne boken er at Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen faktisk har lagt ut en egen advarsel til befolkningen mot å følge rådene som gis i den.

Hvorfor?

Jo, fordi boken beskriver hvordan et kosthold, blant annet uten sukker, melk og gluten (hvetemel), har ført til en klar forbedring i helsen til hele familien, og et helt nytt og bedre utviklingsløp for deres autistiske sønn.

Dette er skummelt mener myndighetene, og helt i strid med statlige kostholdsråd. Dessuten mener de det er det en “ekspertoppgave” å rådgi noen å utelukke melk- og gluten. Ikke noe man bør velge selv med andre ord. Myndighetenes advarsel går i utgangspunktet på hvilken type spebarnsmat man skal velge, men de går langt i å fraråde folk, på generell basis, å velge annet kosthold for “barn” enn det de statlige anbefalingene oppgir som basisføde..

Rådene i boken kan være skadelige, sier de statlige ekspertene. Tull, det er helt ufarlig bare man har et godt kosthold forøvrig, sier andre kostholdseksperter. 

Og uansett.. veldig mange som faktisk forsøker å legge om kosten til gluten- sukker og melkefri sier:

Våre barn ble sykere og sykere av å ernære seg på sukker, melk og hvetemel, og det gir positiv effekt på mange plan å legge om kosten! Helsa blir bedre! Autistiske symptomer mildnes veldig. Allergi forsvinner.. ondter og vondter blir borte… både hos barna og hos de voksne. 

Så..hvem skal vi stole på?

De som erfarer at de ble syke av hverdagsmat, og som ser at det virker postivit på sykdom og autisme å utelukke hvetemel og melk?

Eller skal vi stole på representanter for de statlige kostholdsbastionene som mener at barn ernære seg på disse produktene?
Selv om de samme representantene ikke kan gi svar på hvorfor barn blir sykere og sykere av allergier og autisme og adhd og diabetes. De samme sykdommene som blir borte eller symptom reduseres når man endrer kosthold..

Du må nesten vurdere dette selv.. Boken kommer forøvrig på norsk snart.

Hjemmesiden til familien her:
http://www.kernesundfamilie.dk/

Tv-intervju med familien her:
http://lorry.dk/moduler/nyheder/showregvideo.asp?dato=07-05-2008&cID=5&vId=422957

Fødevarestyrelsen og Sudhetsstyrelsens advarsel her (utrdrag nedenfor):
http://www.sst.dk/Nyheder/Seneste_nyheder/Kernesund_familie_advarsel_maj2008.aspx

Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen advarer mod skadelige råd i ny bog 
 
Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen advarer forældre mod at følge rådene i ”En kernesund familie” fra Politikens forlag. Bogen med tilhørende hjemmeside giver råd om mælk og modermælkserstatning, der kan skade små børn. 

Hjemmesiden www.kernesundfamilie.dk er generelt meget skeptisk overfor modermælkserstatning og anbefaler, hvis man bruger det, at tilsætte hørfrøolie. Modermælkserstatning baseret på gedemælk fremhæves som et godt alternativ til almindelig modermælkserstatning. 

Generelt er forfatteren meget kritisk overfor mælk og mælkeprodukter og på hjemmesiden står der, at børn under tre år ikke engang skal smage på mælk. Forfatteren er også kritisk overfor gluten. 

Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen er uenige i rådene i bogen og på hjemmesiden. Rådene kan være skadelige for børn og derfor fraråder de to styrelser forældrene at følge disse råd. 

 

Artikkel i Berlinske her (utdrag nedenfor):
http://www.berlingske.dk/article/20070901/livsstil/109011082/ 

I sin søgen efter hjælp til Bertram bliver hun sporet ind på, at en omlægning af kosten muligvis kan have en positiv indflydelse på hans sygdom. For nemhedens skyld beslutter de, at hele familien skal følge diæten. De kontakter en kostvejleder, og fra den ene dag til den anden dropper de alle de hurtige kulhydrater som sukker og hvidt brød plus mælk og gluten.

Senere i forløbet kommer de i kontakt med en anden vejleder, der har kendskab til klinikker i England og USA, hvor der forskes i fordøjelsessystemets betydning i relation til adfærdsvanskelige børn.

»Selv om vi i første omgang ændrede vores kost for Bertrams skyld, kunne Morten og jeg med det samme mærke den energi, vi fik, bare ved at droppe sukker og franskbrød. Med hensyn til mælken er det mere et spørgsmål, om man kan tåle det eller ej, men jeg har altid haft bylder og bumser i ansigtet, og de forsvandt. Og efter et stykke tid havde hverken Morten eller drengene brug for deres astmamedicin,« fortæller Ninka-Bernadette Mauritson, der godt er klar over, at nogle vil ryste vantro på hovedet, når hun fortæller, at de spiste sig ud af diagnosticeret og medicinkrævende astma og allergi.

For Morten havde allergien ellers været så alvorlig, at han til tider måtte sidde op om natten for overhovedet at kunne få luft ned i lungerne. Nu kan han stå i en græsmark uden at mærke det mindste symptom.

»Jeg oplevede noget, som mænd kan have glæde af at høre, hvis de synes det hele lyder lidt for hippieagtigt eller helligt. Da jeg mødte Ninka, vejede jeg 67 kilo og var en af landets bedste løbere, og da vi startede med kostændringerne vejede jeg 102 kilo. Genem ti år forsøgte jeg at tabe mig 40-50 gange. Det lykkedes ikke, selv om jeg trænede meget og løb maratonløb, hvilket var fuldstændig latterligt med en vægt på 95 kilo. Men da jeg droppede de raffinerede kulhydrater, røg der med ét slag 15 kilo,« siger Morten Mauritson.

Effekten af den ny kost blev en kolossal øjenåbner for Morten og Ninka. Når de ser tilbage, opfatter de sig selv som en ekstremt usund familie, men synes alligevel ikke, at de var så meget anderledes end mange andre danske familier. Og det skræmmer dem.

Artikkelkilde med kommentarer

En artikkel til, fra TV2 kommer her:

Kjernesunn familie 

Det danske ekteparet Mauritson holdt på å drukne i stress. Da de la om kostholdet og rutiner reddet de familien og fikk et mye bedre ekteskap. 

Familien Mauritson har gjort sin forvandling til levebrød og seg selv til selve bildet på sunnhet i Danmark. Under navnet «Den kjernesunne familie» har de gitt ut tre bøker og holdt hundrevis av foredrag og kurs i hjemlandet. Boka er nå kommet på norsk "Kjernesunn familie, slik gjør du det!" Cappelen Damm Forlag. 

De veide 40 kilo for mye og og de hadde en sønn som var autistisk . Ekteskapet var dårlig og de hadde ikke overskudd til å ta seg av Bertram (9) . De vurderte rett og slett og plasere sønnen på en institusjon. 

Ninka Mauritson begynte å lese om hvordan moderne kosthold førte til livsstilsykdommer og hun startet med å kutte ut alt sukker

Bedre humør uten sukker 

Humørsvingningene forsvant etter at de kuttet sukker i kostholden. Dette ga Ninka blod på tann og snart forsvant også hvitt brød og melk. Hele familien fikk mer overskudd og sønnen ble markant bedre. 

Nytt liv 

I dag er vekten stabil hos både Ninka og Morten og
hele familien har fått mere overskudd. Det viktigste av alt er sønnen er blitt frisk . 


Familien besøkte
God morgen Norge fredag 27.mars. 


Nettprat 

Les hva Ninka og Morten Mauritson svarte på nettpraten.
Den finner dere
HER

Ha en fin kveld !

Ingen kommentarer: