Sider

lørdag 11. april 2009

På "gjenngrodde" stier, langfredag.

I påsken er det gjerne slik at en reflekterer både over det ene og det andre, og jeg fikk lyst til at vi skulle dra på en mimretur tilbake til 1950 - 1955. Den gang bodde våre foreldre på Nordheim skole på Ring, da far var lærer der. Hovde forlag har skrevet litt historie, og boka kan bestilles, se mer HER

Skolen er blitt nedlagt, og Montessori skolen har tatt over. HER er deres søknad til kommunen.

Like nord for Moelv kjørte vi opp mot Ringen rekreasjonshjem, nå Ringen rehab.

Ringen ligger slik at det er en utrolig flott utsikt derfra ut over Mjøsa. Mer om Ringen finner du HER

Vi kjørte videre over åsen, og kom forbi Sæther gard. Forfatter Roar Colbjørnsen bodde der en periode, klikk på hans navn for å lese mer. Jeg hadde endel av hans barnebøker.

Flyfoto av Sæther gard, fra Hedmarksmuseet.

Videre forbi Syljuåsen ( hvor Odd Eidem var bosatt ), svinger vegen bratt nedover mot Nordheim skole. 

Vi kjører forbi huset hvor jeg gikk og hentet 4 liter melk i et spann et par ganger i uka, forbi huset til vaskedama på skolen, deretter passerer vi Bjørke, hvor jeg fikk katten min på 10 årsdagen.

Huset ser du litt oppe i bakken her. Skolen ligger til høyre for dette bildet. Vi kjørte ned på skoleplassen for å gå ut og vandre litt.


Når jeg er her, føler jeg på en måte at tiden har stått stille. Det er ikke store forandringer, bortsett fra at husene er nymalte og pusset opp. Jeg kan huske at vi hadde snørike vintre her i 50- årene, og at jeg akte på kjelke veien ned mot skolen. Leiligheten vår var øverst til venstre i huset ( 3 vinduer ), og utsikten var og er formidabel.

Bare så synd det her er litt disig vær, som det ofte kan være denne årstiden.

Det er Montessoriskolen som nå har tatt over huset, og de har sin hjemmeside HER

Her er skolen sett fra hagesiden. 


Her kan jeg huske vi hadde epletrær, og plommetrær helt inntil veggen. I kjelleren var det formingsrom og offentlig bad, blant annet. Garasjen er akkurat slik som den var i 50- årene, da vi var der.

Inngangspartiet hadde egen inngang til leilighetene i 2. etasje, den lille døra.

Der står ikke mye fra skolens tidligere historie, men lærere den gang jeg bodde der, var foruten min far: Mogens J. Bruhjell også Marit Einbu. Da hun flyttet, kom Olga Jorde inn i bildet.

For å forberede avgangsklassens skoleturer, som gikk til Trondheim eller Bergen med tog, lagde gutta utlodningsgjenstandersløyden og jentene samlet seg en ettermiddag i uka hjemme hos oss for å brodere og sy fine ting som kunne utloddes på Nordvang en dag utpå våren. Foreldre og venner møtte opp, og kjøpte masse lodd ! Skolebarna underholdt fra scena med musikk, sang og skuespill som var godt innøvd på forhånd. Pengene gikk til skoletur. 

Her er tre bilder tatt mellom 1950 og 1955. Kanskje noen kjenner seg igjen?

Skoleorkesteret underholdt ved mange anledninger. Klikk på bildet, og det blir større.

Bakerst, fra venstre: Per Anton Skar, Karin Harby, Ole Peder Sæther, Mogens J. Bruhjell, Jan Haugersveen, Jørgen Fløtlien, Jarle Edgar Halden.

Foran, fra venstre: Bjørg Bruhjell, Ingunn Monssveen, Marie Monssveen, Astrid Haugersveen, Ragnhild Fløtlien, Astrid Eriksen.

17. mai på Nordheim skole ble feiret i Moelv. Siden det var et stykke dit, kom Arne Harby fra Ring med den grønne lastebilen sin. Det var bygd "hus" på lasteplana med vinduer og benker til å sitte på. Barna klatret inn, og så bar det til Kilde skole, der flere skoler var samlet. Rødrussen fra realskolen var dagens høydepunkt, blant annet....

Sildrebekken er sannelig intakt enda, også ! Helt utrolig ! Så mye moro vi barna hadde her.

Nærmeste nabo nedenfor skolen er Ulven gard. Vi får den på venstre hånd når vi kjører videre nedover veien.

Klikker du på DENNE linken, finner du mange flere bilder fra folk og dyr og hus på Ulven.

Vi finner ut at vi skal kjøre en liten tur oppover mot Lier. Vi ser Berg gard i det vi kjører ned mot krysset. Vi kjører oppover mot Lier, og Lier gard. De har hjemmeside HER, og tar i mot gjester :)

Vi kjører helt opp på toppen av åsen, før vi snur og reiser tilbake. På tur nedover får vi "fotballbana" på Purkesvea på venstre side, og vel nede igjen i krysset på Kjerringbakken finner vi dette skiltet:

Akkurat her du ser småsteinene,  ble dette bildet tatt av min far og meg i 1952.

Nostalgi, eller ?  :)

Vi kjører videre nedover bakken, og får denne utsikten igjen:

Vi ser BIRI over på andre siden.  Dulsrud i Moelv hadde en motorbåt som han fraktet folk over Mjøsa i, slik at de kunne nå bussen til Gjøvik og andre steder i Oppland fylke. Det hendte vi var med i båten. Vi passerer stedet smeden Aksel Sveum bodde. Han gjorde mange reparasjoner på skolen i sin tid, og var med i mannskoret.

Lenger ned kjører vi forbi Velang gard, og deretter ut på gamle riksvei 50. Ring stasjon er forsvunnet, og vi kjører videre forbi Vea Hagbrukskole.

Her er et arkivbilde av stasjonen, tatt fra Hedmarksmuseets fotoarkiv.

Flere bilder finner du på linken.

Vi kommer til Moelv.

Inne på stasjonsområdet finner en ikke så mye av det gamle, men det står igjen en bygning.


Den nye stasjonsbygningen står her:

Sannelig rakk vi også å gå tur på helsesportsenteret etter vi kom tilbake til Gjøvik.

Ha det bra, alle sammen ! En påskemorgenhilsen til dere finner dere HER :)

Ingen kommentarer: